Saimme viikonloppuna raparperia ja karviaisia, josta teimme tänään raparperi(karviais)toscakakkua. Kakku on hieman työläs, mutta vaivan arvoinen! Sisus on mehevää kuten mutakakussa. Santtu oli taikinan levityksessä ekspertti, ja todella hyvin jauhotetut kädet ja ripaus jauhoja taikinan päälle auttavat kuulemma muotoilussa. Puolet kakusta pistimme pakkaseen, ja uskomme sen säilyvän siellä ihan hyvin.

Kakun ohje on Pirkan sivuilta, ja siinä oli käytetty raparperin lisäksi jotain marjasekoitusta. Me käytimme kuitenkin punaisia karviaisia, sillä ne ovat kypsinä ihanan makeita. Kuorrutteen teimme mantelilastupussissa (Meira) olleen ohjeen mukaan.





Raparperi(karviais)toscakakku

kakkuvuoallinen 

Taikina:

200g leivontaan sopivaa margista

2 dl sokeria

2 munaa

4 dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

1 rkl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

12dl (noin 6 vartta) raparperia viipaleina

5 dl punaisia karviaisia tai muita marjoja (esim. mustikkaa ja vadelmaa)

1 dl vettä

2 dl sokeria

1 dl perunajauhoja 

Kuorrute:

50g margista

½ dl sokeria

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl maitoa

50g mantelilastuja

Valmista ensin täyte jäähtymään. Viipaloi raparperit ohuiksi, noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Kaada kattilaan marjat, raparperiviipaleet, vesi ja sokeri, ripottele joukkoon perunajauhot. Sekoita huolellisesti pohjaa myöten ja kuumenna. Kun seos pulpahtaa, ota kattila pois levyltä. Raparperiviipaleet jäävät vielä koviksi, pehmeiksi ne tulevat lopullisesti uunissa. 

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää vaahtoon munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita keskenään vehnäjauhot, perunajauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Lisää seos sihdin läpi taikinaan.

Taputtele taikinasta jauhotetuin käsin irtopohjavuoan (halk. 26 cm) pohjalle ja reunoille mahdollisimman ylös seinämille. Kaada täyte vuokaan taikinasyvennykseen. Muotoile lopusta taikinasta jauhotetun leivinpaperin päällä vuoan kokoinen levy. Kumoa taikinalevy vuokaan kanneksi täytteen päälle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla aluksi noin 30 minuuttia. 

Kakun ollessa uunissa voit valmistaa kuorrutteen. Mittaa kuorrutusaineet manteleita lukuun ottamatta kattilaan ja sekoita. Lisää mantelit kun margis ja sokeri ovat sulaneet, ja siirrä kattila pois liedeltä. Lisää puolen tunnin paistamisen jälkeen tosca, ja paistele vielä viitisentoista minuuttia. Jos pinta ei ole saanut väriä, voit lopussa lisätä lämpöä 200C:een. Ota kakku vuoasta vasta jäähtyneenä ja tarjoa sellaisenaan tai vaikkapa vaniljajäätelön kanssa.