Kirjoittelen huomenissa (tai lähipäivinä) ohjeen, mutta tässä hieman maistiaisia:

Marjojen lisäksi olemme parina kesänä pakastaneet raparperia, sitä kun ei kahden hengen taloudessa kulu kovin montaa vartta kerralla. Kyllä pakastin on kätevä keksintö, talven keskellä saa maistella kesän makuja. :) Tällä kertaa teimme mansikka-raparperipiirakkaa, joka oli maustettu sitruunalla. Minun makuuni sitruunaa oli juuri sopivasti, vaikka mansikka ja raparperi melkein jäivät sen varjoon. Jos pidät vähemmän sitruunaisesta piirakasta, kannattaa sitruunan määrä puolittaa. Alkuperäisohje on Tofu for two-blogista (raparperikaakku).

Sitruunalla maustettu raparperi-mansikkapiiras

korkea 20*30 vuoallinen tai matala uunipellillinen

Täyte:

(6-)7 dl ohueksi viipaloitua pakastettua raparperia

(4-)5 dl pakastemansikoita

2 dl sokeria

4 rkl peruna- tai maissijauhoja

0,5-1 sitruunan raastettu kuori (kokonaisesta huolellisesti raastetusta tulee reilun sitruunainen piirakka)

Murupäällinen:

1 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl sokeria

1/2 dl rypsiöljyä (tai sulatettua margariinia)

Taikina:

200 g leivontaan sopivaa margariinia

2 dl sokeria

2,5-3 dl maustamatonta jogurttia

5,5 dl vehnäjauhoja

2,5 tl leivinjauhetta

reilu 1 tl kanelia

2 tl vaniljasokeria

 

Pilko raparperit ja heitä kattilaan. Kuumenna tovi, kunnes raparperit ovat hieman pehmenneet. (Jos et jaksa pilkkoa kovin pieneksi, joudut kuumentamaan hetken pidempään.) Kaada pois kattilan pohjalle mahdollisesti kertynyt vesi. Lisää jäiset mansikat ja sokeri. Raasta pestyn sitruunan kuori (ei valkoista osaa). Kun mansikat ovat hieman sulaneet, lisää sitruunankuoret ja perunajauhot, sekoita, ja siirrä kattila sivuun odottamaan.

Laita tässä vaiheessa uuni lämpiämään 200 asteeseen. Sekoita murupäällisen aineet kipossa, ja siirry sitten itse taikinaan.

Vatkaa margariini ja sokeri sekaisin (ei tarvitse olla vaahtoa). Sekoita joukkoon maustamaton jogurtti. Sekoita toisessa kipossa vehnäjauhot, leivinjauhe, kaneli ja vaniljasokeri. Lisää jauhoseos jogurtti-margariini-sokeriseokseen. Sekoita vain sen verran, että ainekset menevät juuri ja juuri sekaisin.

Ota esiin joko korkea uunipelti tai korkeampi 20*30 cm vuoka. Leivinpaperoi valitsemasi astia, ja kaada/levitä taikina. Lisää päälle raparperiseos. (Jos näyttää kovin vetiseltä, lisää vielä perunajauhoja.) Ripottele päälle muruseos ja tyrkkää koko komistus uuniin. Paista 200-asteisessa uunissa puoli tuntia, tai kunnes piirakka on saanut väriä. Tarjoa kalsiumpitoisen maidon tai jäätelön kera.