Olimme viikonlopun möksällä ja nautimme mökkeilyn lomassa hyvästä ruuasta. Harmi kyllä kamera unohtui kotiin, joten näissä ohjeissa ei ole ollenkaan kuvia.

Saimme vihdoin kokeiltua Kurpitsamoskan Marilta jo aikaa sitten bongaamaani Seitan kung pota. Teimme viimeksi jouluna seitania, jolloin homma hoidettiin alusta asti vehnäjauhoja liottamalla. Tällä kertaa oioin vähän, ja tein seitanin gluteenijauhoista (löytyy Punnitse ja Säästästä). Suosittelen lämpimästi oikomista: seitan valmistui paljon vaivattomammin, eikä tarvinnut tuntea omantunnonpistoksia vehnäjauhojen huuhtomisesta viemäriin. Kung po oli ihanaa, nam!

Seitan Kung Po
2 hlölle

Kastike:
2 rkl soijakastiketta
vajaa 2 rkl omenaviinietikkaa
2 rkl vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl maissitärkkelysjauhoa
1 rkl seesaminsiemeniä
2 tl (ruskeaa) sokeria

200 g peukalonpään kokoisia seitanpaloja (gluteenijauhoja, vettä, chilijauhetta, soijakastiketta)
kourallinen cashewpähkinöitä, paahdettuja tai paahtamattomia
2 rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 punasipuli pilkottuna
1 tl chilitahna
1 punainen paprika pilkottuna

Valmista ensin seitan. Mittaa gluteenijauhot ja toiseen astiaan saman verran vettä. Sekoita gluteenijauhoon chilijauhe ja veteen soijakastike. Sekoita jauhot veteen. Vaivaa kymmenisen minuuttia. Pilko seitan muutamaan isoon palaan, ja keitä mausteliemessä puolisen tuntia. Kun palat ovat nousseet pintaan ja kasvaneet noin kaksinkertaisiksi, on seitan valmista. Pilko seitan haluamiisi paloihin ja mikäli on aikaa, pistä se marinoitumaan. Tätä seitania voit nyt käyttää lihan tapaan paistettuna tms.

Siirry sitten kung pohon. Sekoita ensin kastikkeen ainekset kulhossa. Jos ostat paahtamattomia pähkinöitä, paahda niitä kuumalla pannulla välillä sekoittaen kunnes pähkinät ovat saaneet väriä. Siirrä pähkinät sivuun. Paista valkosipulia, sipulia ja chilitahnaa öljyssä muutama minuutti. Lisää seitanbiitit ja paista hetki. Lisää paprika ja paista kunnes paprikoihin on tullut vähän väriä ja ovat aavistuksen pehmenneet. Paprikoista ei ole tarkoitus tulla läpikypsiä. Lisää sitten pähkinät ja kastike. Sekoita noin puolen minuutin ajan. Tarjoa esimerkiksi basmatiriisin kera.