Vihdoinkin lämmintä ja aurinkoista! Santtu pakkailee parhaillaan pikniktavaroita ja ihan kohta lähdemme ulos nauttimaan tästä kesäisestä säästä. Mukaan teimme roskapiirakkaa Saara Törmän Saa vaivata-kirjasta, sillä kaapista sattui löytymään tarvikkeet siihen. Käytimme alkuperäisohjeessa annetun porkkanan sijaan kesäkurpitsaa ja lisäsimme pohjataikinaan seesaminsiemeniä. Muuten mentiin alkuperäisohjeen neuvoin. Keittiöstä tulee todella hyvä tuoksu, toivottavasti piirakka maistuu yhtä herkulliselle kuin tuoksuu..

Meillä on jääkaapissa reilusti tuoretta sipulia, joille pitäisi keksiä käyttöä. Voihan sipulit pilkkoa ja pistää pakkaseen, mutta jos satut omistamaan hyvän, paljon sipulia sisältävän ohjeen, niin postaa toki kommenttilaatikkoon!



Sipuli-peruna-kesäkurpitsapiirakka
piirakkavuoallinen

Täyte:
2 isoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
öljyä paistamiseen
2 1/2 dl eli n. 3 kpl karkeaksi raastettua perunaa
2 1/2 dl karkeaksi raastettua kesäkurpitsaa tai porkkanaa
1/2 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
3 tl kuivattuja yrttejä tai 3 rkl tuoreita (meillä basilikaa, persiljaa ja timjamia)
4 rkl soijakastiketta
1 dl emmental- tms. juustoraastetta

Pohja:
3 dl vehnäjauhoja
1/2 tl paprikajauhetta
vajaa 1/2 tl suolaa
100 g leivontaan sopivaa margariinia
3 rkl kylmää vettä
pari rkl seesaminsiemeniä

Tee ensin täyte. Hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuumenna pannulla loraus öljyä ja paista siinä sipuleita ja valkosipuleita, kunnes ne ovat pehmenneet. Raasta noin 3 raakaa perunaa ja pätkä kesäkurpitsaa (tai pari porkkanaa) raastimen isolla terällä, jotta saat tulokseksi 2 1/2 dl desiä molempia raasteita. Porkkana/kesäkurpitsa ei ole välttämätön, mutta peruna on, sillä se sitoo koko täytteen kasaan. Jos porkkanaa/kesäkurpitsaa ei ole, voit raastaa perunaa tuplamäärän. Sekoita kulhossa paistetut sipulit, porkkana/kesäkurpitsa- ja perunaraaste, suola, yrtit, soijakastike ja juustoraaste.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen ja tee pohjataikina. Sekoita kulhossa vehnäjauhot, paprikajauhe, suola ja margariini murusiksi. Lisää vesi ja seesaminsiemenet ja sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja heitä vuokaan kourallinen jauhoja. Pyöritä vuokaa ja kopista ylimääräinen jauho pois. Kaulitse taikina jauhotetulla pöydällä. Nosta levy vuokaan ja varmista, että taikina nousee reunoille. Kaada täyte pohjan päälle ja painele se tiiviiksi. Paista luomusta uunissa noin tunti (meillä meni n. 45 minuuttia). Anna piirakan jäähtyä haaleaksi ennen leikkaamista.